Cara Menandai Lokasi di Google Maps

Cara Menandai Lokasi di Google Maps

Cara Menandai Lokasi di Google MapsSahabat tekno pernah tidak ingin mengunjungi suatu tempat dimana kita tidak tahu jalan dan tempatnya. Jika kalian anak yang pinter yang rajin menabung pasti tahu yang namanya Google Maps donk / (apa hubunganya yak, sama rajin menabung ? /*koplak).

Sedikit pengertian, Google Maps adalah layanan gratis yang di berikan ole h Google untuk melihat peta yang mana memudahkan kita untuk mencari suatu alamat lewat tampilan browser atau aplikasi, mungkin alamat rumah sahabat tekno bisa di lihat disini, ya… mudah-mudahan alamatnya masih di Kota, yang di kampung seperti saya, Mbah Google hanya menyampaikan kepada saya mohon maaf lahir batin karena belum bisa menjangkau ke perkampungan, bahkan di kota pun ada yang belum terlihat jalannya.

DOWNLOAD SOFTWARENYA DARI LINK INI.

Nah, kalau yang sudah terlihat alamat rumah atau suatu tempat, apakah kalian ingin membuat tanda dan jika dicari lewat fitur Search di Google Maps kalian tahu dimana lokasinya. Contohnya kita ingin mencari lokasi Istana Maimun, tinggal ketik aja di search : “Istana Maimun”, lalu Google akan memberi tanda lokasi. Dengan tanda pin merah.

Cara Menandai Lokasi di Google Maps (1)

Di sini saya ingin memberikan bagaimana sih cara membuat tanda di suatu tempat. Langkah–langkahnya adalah sebagai berikut:

  • Buka https://maps.google.com/ lalu Klik Add business atau bisnis Anda pada Google Maps.
  •  Isi Country/Negara Anda, lalu Phone Number/nomor telepon (dianjurkan nomor telepon kabel, bukan ponsel), setelah itu klik “Find business information” atau “Temukan Informasi Bisnis”.

Cara Menandai Lokasi di Google Maps (2)

  • Setelah itu, Anda akan diarahkan ke halaman baru untuk mengisi Basic Information usaha Anda. Isikan semua data secara lengkap dan benar untuk kode bintang * (wajib).

Cara Menandai Lokasi di Google Maps (3)

  •  Untuk kolom jalan, kota, kode post dan provinsi, setelah diisi, lokasi penunjuk map/peta di sebelah kanan akan otomatis menyesuaikan sesuai dengan isian. Supaya map/peta lebih mengena ke sasaran X atau lokasi Anda, klik “Fix incorrect marker location” atau “seret penAnda ke lokasi yang benar.

Cara Menandai Lokasi di Google Maps (4)

  • Akan muncul gambar map/peta besar, di sudut kanan atas ada 3 pilihan sbb : map, satellite, hybrid. Pilih menu SATELLITE untuk menampilkan gambar dari satellite (gambar nyata). Jika kurang jelas, perbesar gambar map dengan menu zoom di sebelah kiri. Geser map menggunakan mouse, dan tempatkan icon berbentuk “bola lampu” berwarna ke lokasi yang tepat, dengan cara diseret/drag.

Cara Menandai Lokasi di Google Maps (5)

  •  Jika sudah fix posisinya, silahkan save atau simpan perubahan. Biasanya butuh kejeliaan mata untuk menAndai lokasi X nya. Kalau salah atau posisinya belum tepat, ulangi langkah nomor 4 diatas.
  • Klik “Submit” atau “Kirim” di paling bawah setelah Anda mengisikan semua data yang diminta.
  • Anda akan masuk ke halaman baru, dan akan di confirm/konfirmasi lewat Telepon, Surat, atau SMS. Untuk cepatnya, gunakan konfirmasi dengan nomor telepon kabel. Dalam beberapa detik, Anda akan segera di hubungi oleh pihak Google. Dengar baik-baik kode yang disebutkan, catat, lalu masukkan kode konfirmasi itu di halaman konfirmasi google maps tadi.

Cara Menandai Lokasi di Google Maps (6)

  • Done. Periksa kembali semua info usaha Anda terlebih posisi lokasi map/peta. Biasanya memerlukan 7 hari agar map Anda tayang di Google maps.

Cara mengecek apakah map Anda sudah masuk/tayang di Google Map atau belum, pergi ke halaman Google Map, lalu ketikkan nama usaha Anda disana. Kalau keluar hasil no result, coba ketikkan tempat kota Anda dahulu, lalu dilanjutkan dengan nama usaha Anda.

107 Comments

  1. maaf gan….langkah langkah udah saya laksanakan dan udah sebulan koq belum muncul juga….kanapa ya.?
    ..mohon infonya

  2. Mas Agus : mohon di coba lagi dengan teliti

    Om Cogan : Makasih Om

    Dexo : Mungkin nanti bisa di buat khusus artikel untuk itu

    Ubae Dillah : apakah sudah muncul ?

  3. mas setelah saya submit kok ga kluar how would like to validate your listing ?
    mohon pencerahan nya mas..

  4. mas aku kok gak bisa waktu klick bisnis Anda pada Google Maps yang keluar gambar peta.. tolong di bantu mas

  5. verify via telp / sms skrng udah gak ada ya?
    yang ada hanya verify via postcard.
    mana udh 1 mnggu blom di kirim juga takutnya nyasar kalo lewat postcard

    coba admin cek lagi dong (update)

  6. Thaks infonya,, sangat bermanfaat…
    btw, skarang kayanya verifikasinya hanya bisa pake postcard ya,,

  7. Sekarang verifikasi lewat post card. Saya dikirimi kode sekitar sebulan setelah daftar dan bisa. Jika ada yang belum dikirim ulangi permintaan kode.

  8. Hello there, I found your site by means of Google while searching for a comparable topic, your website got here up, it appears to be like great.
    I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
    Hello there, just became alert to your blog via Google, and located that it’s really informative.
    I am gonna be careful for brussels. I’ll be grateful for those who continue this in future.

    Lots of other folks can be benefited from your writing.
    Cheers!

  9. I do not even understand how I ended up here, however I assumed this post used
    to be great. I don’t understand who you might be however definitely you’re going to a
    famous blogger when you are not already. Cheers!

  10. Wonderful items from you, man. I’ve bear in mind your stuff prior to and you are just too great.
    I actually like what you’ve received right here, certainly like what you are saying and
    the way by which you are saying it. You’re making
    it entertaining and you continue to care for to keep
    it wise. I can not wait to read much more from you.

    This is actually a great website.

  11. Saya pernah melakukannya…setelah itu tiap 3 bulan dapat surat lewat pos dari google bussines yg berkantor di Hongkong berisi penawaran untuk tetap tercantum di daftar mereka dg tarif sekitar 150 ribu pertahun…itu sudah diskon dari tarif yg seharusnya 450ribu rupiah. Tp krn cuman iseng bikin pencantuman lokasi di google map, jd ya surat penawaran tersebut tidak pernah saya respon. sekarang sukanya saya menadai sendiri di google map trus di capture…hehe..

  12. Mas, sy kan menandai warung saya, waktu pertama posisi markernya itu sudah pas sesuai dgn letaknya di map tapi setelah submit posisinya melenceng dari semula. Kemudian saya edit dan menerima pemberitahuan dari goggle bahwa lokasi yg saya edit itu sudah diperbaiki, itu juga ditunjukkan dengan gambar peta yg sudah dirubah tapi ternyata sebelah saya buka lagi goggle maps ternyata posisinya belum juga berubah. Kemudian saya ulangi lagi berkali kali tapi hasilnya tetap sama. tolong bantuannya, thank

  13. Nice post. I like it. Wonderful items from you, man. I’ve bear in mind your stuff prior to and you are just too great.
    I actually like what you’ve received right here, certainly like what you are saying and
    the way by which you are saying it. You’re making
    it entertaining and you continue to care for to keep
    it wise. I can not wait to read much more from you.

    This is actually a great website.

  14. If you have an excellent server support plan,
    it will let you send a support ticket instantaneously and
    get fast response. Good providers instead hire highly trained specialists from their own country to ensure you
    receive the specialized care you deserve. Elements such as text,
    graphics, images, font sizes and colors are used in designing and producing
    pages for a web site.

  15. The LG G4 offers received the teardown treatment from the people over at
    MyDrivers who managed to dismantle the handset in mere 15 minutes.

  16. I really like what you guys are up too. This type of clever work and reporting! Keep up the awesome works guys I’ve incorporated you guys to our blogroll.

  17. We absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be what precisely I’m looking for. can you offer guest writers to write content for you? I wouldn’t mind writing a post or elaborating on a lot of the subjects you write related to here. Again, awesome blog!

  18. Hey there! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to check it out. I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Fantastic blog and terrific design.

  19. It’s the best time to make a few plans for the long run and it’s time to be happy.
    I’ve learn this post and if I may I desire to recommend you few
    interesting issues or suggestions. Maybe you could write subsequent articles relating
    to this article. I wish to read more things about it!

  20. Hello Web Admin, I noticed that your On-Page SEO is is missing a few factors, for one you do not use all three H tags in your post, also I notice that you are not using bold or italics properly in your SEO optimization. On-Page SEO means more now than ever since the new Google update: Panda. No longer are backlinks and simply pinging or sending out a RSS feed the key to getting Google PageRank or Alexa Rankings, You now NEED On-Page SEO. So what is good On-Page SEO?First your keyword must appear in the title.Then it must appear in the URL.You have to optimize your keyword and make sure that it has a nice keyword density of 3-5% in your article with relevant LSI (Latent Semantic Indexing). Then you should spread all H1,H2,H3 tags in your article.Your Keyword should appear in your first paragraph and in the last sentence of the page. You should have relevant usage of Bold and italics of your keyword.There should be one internal link to a page on your blog and you should have one image with an alt tag that has your keyword….wait there’s even more Now what if i told you there was a simple WordPress plugin that does all the On-Page SEO, and automatically for you? That’s right AUTOMATICALLY, just watch this 4minute video for more information at. Seo Plugin

  21. This fall, one of the most popular makeup trends is enhancing your
    natural beauty with natural and neutral styled makeup.
    The milk acts to sooth skin and refine pores, while providing nourishing lactic acid.
    Assist and suggestions, also normally named the negotiations,
    is 1 of many factors why several people want to
    go shopping inside a local owned and operated a beauty
    supply store, like most members on the staff are quite helpful and competent.

  22. Hey! This really is my first holiday to your site! We have been a collection of volunteers and starting a fresh initiative inside
    a community within the same niche. Your blog site
    provided us useful information to work on. You may have
    done a extraordinary job!

  23. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something informative to read?

  24. Throughout this awesome scheme of things you’ll get a B- just for hard work. Exactly where you confused me was in all the specifics. As it is said, the devil is in the details… And that could not be much more true in this article. Having said that, let me reveal to you just what did work. Your writing is actually extremely persuasive which is possibly the reason why I am taking the effort to comment. I do not make it a regular habit of doing that. Second, while I can certainly notice a leaps in reasoning you come up with, I am not necessarily confident of exactly how you seem to connect the ideas which help to make the final result. For the moment I will, no doubt yield to your point however trust in the near future you connect your facts better.

  25. My spouse and I stumbled over here by a different web address and thought I might check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to looking over your web page yet again.

  26. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was curious what all is needed to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet savvy so I’m not 100% sure. Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Thank you

  27. Hello Web Admin, I noticed that your On-Page SEO is is missing a few factors, for one you do not use all three H tags in your post, also I notice that you are not using bold or italics properly in your SEO optimization. On-Page SEO means more now than ever since the new Google update: Panda. No longer are backlinks and simply pinging or sending out a RSS feed the key to getting Google PageRank or Alexa Rankings, You now NEED On-Page SEO. So what is good On-Page SEO?First your keyword must appear in the title.Then it must appear in the URL.You have to optimize your keyword and make sure that it has a nice keyword density of 3-5% in your article with relevant LSI (Latent Semantic Indexing). Then you should spread all H1,H2,H3 tags in your article.Your Keyword should appear in your first paragraph and in the last sentence of the page. You should have relevant usage of Bold and italics of your keyword.There should be one internal link to a page on your blog and you should have one image with an alt tag that has your keyword….wait there’s even more Now what if i told you there was a simple WordPress plugin that does all the On-Page SEO, and automatically for you? That’s right AUTOMATICALLY, just watch this 4minute video for more information at. Seo Plugin

  28. Thanks , I have just been looking for info about this topic for a long time and yours is the greatest I’ve found out so far.
    But, what in regards to the conclusion? Are you certain about the
    supply?

  29. Great post. I was checking constantly this
    weblog and I am inspired! Very useful information particularly the remaining section :
    ) I deal with such information much. I used to be seeking this particular information for a
    long time. Thanks and best of luck.

  30. Evaluate these plans with plans that supply a reasonable
    quantity of space and bandwidth to determine which is the most effective plan in your wants.
    Typically plans that provide a finite amount of area or bandwidth are higher in your particular wants than plans that
    supply unlimited portions of area or bandwidth.

  31. In case your web host is encountering major issues and you cannot have entry to your knowledge, you
    will be able to modify to a different host by simply uploading your site to a special server.

  32. When choosing a webhosting service, test to see if they have a cash-again assure.
    This is especially necessary for those who select to make the
    most of cost’s savings by paying upfront for a 12 months or extra
    of service.

  33. Don’t choose your web hosting supplier based
    solely on value. Though using an inexpensive or free web host might save you cash in the brief
    run, these hosts may not offer the disk house or bandwidth you want.

    Price must be just one think about your final
    determination in order that you ensure that you get what you most need.

  34. A few of the Hostgator low cost coupon codes provide a discount
    at $9.95. For the Hatchling or Baby hosting plans, the $9.95 discount permits
    you to test the Hostgator webhosting free within the first month as you pay just one cent or one penny.

  35. You possibly can select a number of the finest hostgator
    coupon code from the above talked about coupons to
    get an enormous discount and luxuriate in the perfect hosting providers
    of the world.

  36. Hi! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one? Thanks a lot!

  37. Hi there I am so delighted I found your weblog, I really found you by accident, while I was browsing on Askjeeve for something else, Regardless I am here now and would just like to say thank you for a tremendous post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the minute but I have saved it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the great job.

  38. I am really enjoying the theme/design of your blog. Do you ever run into any browser compatibility issues? A couple of my blog readers have complained about my website not working correctly in Explorer but looks great in Chrome. Do you have any advice to help fix this issue?

1 Trackback / Pingback

  1. Cara Membuat Email Di Google Via Hp | Kumpulan Semua Info

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*